söndag 24 oktober 2010

Rönnbärsgelé i saftmaja

Jag vet jag vet, jag gör allt i sftmajan. Men det är för att det är så lätt och det går så fort.


Häll bären (frysta eller bär som är plockade efter minst en frost natt) i den övre korgen på saftmajan, du behöver inte ta bort alla små kvistar. Koka upp vattnet och låt bären ångkoka tills all saft runnit ur. Mät upp saften. Banda en påse gul melantin med 2 liter rönnbärssaft. Koka efter beskrivning på påsen. Rör sedan i 750g socker / liter saft. Samt 250g mörkt socker / liter saft. Låt det sedan koka i ca 15 minuter och skumma av hela tiden för att få en så klar gelé som möjligt. Låt svalna något och häll sedan upp på atamon sköljda glasburkar. Rönnbärsgelé är jätte gott till viltkött, grytor och gräddsåser.  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar